Domácí burgerové housky které zvládne každý
Ingredience na těsto:
- 500g hladké mouky
- 160ml oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 42g droždí (1 kostka)
- 250ml vlažného plnotučného mléka
- 30g cukru krupice
Ingredience na potření:
- rozšlehané vajíčko
- kmín
- hrubozrnná sůl
- sezamové semínko
Postup:
- Příprava těsta:
Do mísy si odvažte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte vlažným mlékem a přidejte cukr. Nechte vzejít kvásek. Poté přidejte olej, vejce a sůl. V robotu nebo s mixérem s háky vyhněte hladké těsto (asi 5 minut). Zakryjte utěrkou a nechte kynout minimálně hodinu. - Formování bochánků:
Jakmile těsto vykyne, přeneste ho na vál. Rozdělte těsto na bochánky. Váhu si přizpůsobte podle potřeby – pro muže kolem 250g, pro ženy 160g a pro děti 100g. Každý bochánek zpracujte tak, že přehnete okraje těsta dovnitř, aby vznikl hladký povrch. Spoje nechte na spodní straně. Bochánky umístěte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. - Příprava na pečení:
Předehřejte troubu na 180°C. Každý bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem, kmínem a hrubozrnnou solí. - Pečení:
Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-30 minut, podle velikosti bochánků. Menší housky budou hotové dříve, větší nechte dopéct.
Tyto domácí hamburgerové housky jsou měkké a nadýchané, ideální na domácí burgery nebo jako příloha k jídlu. Po upečení mají křupavou kůrku a lahodnou chuť díky sezamu a kmínu na povrchu.