Perníkové muffiny/chlebík s dýňovým pyré pro děti i dospělé
Ingredience pro děti od 9 měsíců (bez cukru)
- 2 hrnky špaldové mouky
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 hrnku oleje (po 1. roce másla)
- 2 vejce
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 zralé rozmačkané banány
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
Ingredience pro děti od 1 roku (s cukrem)
- 2 hrnky špaldové mouky
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 hrnku másla
- 2 vejce
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 zralé rozmačkané banány
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku třtinového cukru
Postup
- Příprava dýňového pyré:
- Dýni nakrájejte na menší kousky a uvařte na páře do měkka.
- Rozmixujte ji na hladké pyré a nechte vychladnout.
- Předehřátí trouby:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Smíchání těsta:
- Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience (mouku, perníkové koření, skořici, prášek do pečiva).
- Přidejte olej/máslo, vejce, dýňové pyré, banány, vanilkovou pastu a ořechy. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Rozdělení těsta:
- Pokud pečete zvlášť pro děti bez cukru, odeberte část těsta a naplňte jím muffinové košíčky.
- Do zbývajícího těsta přidejte třtinový cukr a promíchejte.
- Plnění formiček:
- Těsto rozdělte do muffinových košíčků, malé formy na bábovku, nebo chlebíkové formy.
- Pečení:
- Pečte přibližně 30 minut. Menší formičky (např. muffiny) budou hotové dříve než větší chlebíková forma.
- Zda je těsto upečené, ověřte zapíchnutím špejle – pokud zůstane suchá, máte hotovo.
Tipy:
- Muffiny/chlebík chutnají skvěle s trochou bílého jogurtu nebo tvarohu.
- Pro dospělé můžete těsto ozvláštnit nasekanou hořkou čokoládou nebo rozinkami.
- Pokud nemáte špaldovou mouku, lze ji nahradit hladkou pšeničnou.