Bramborové šišky s mákem
Ingredience na těsto:
- 800 g brambor (uvařených ve slupce)
- 1 větší vejce
- 250-280 g hrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
Ingredience na posyp:
- Mletý mák s cukrem moučka
- Na sucho opražená strouhanka
- Na sucho opražený kokos
- Mleté oříšky
Ingredience na potření:
- Rozehřáté máslo nebo ghí
Postup:
- Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce, dokud nezměknou, poté je nechte vychladnout a oloupejte.
- Nastrouhejte brambory najemno. Zbylé brambory z oběda můžete také využít, ale v takovém případě přidejte více mouky, aby těsto nebylo vodnaté.
- K nastrouhaným bramborům přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku, dokud nevytvoříte hladké a nelepivé těsto.
- Tvarujte šišky buď válením hadů, které poté nakrájíte, nebo si odtrhávejte kousky těsta a vyvalujte je do tvaru šišek. Pokud se těsto lepí, pomoučte si ruce nebo je namočte do studené vody.
- Uvařte osolenou vodu v hrnci a vkládejte do ní šišky. Když vyplavou, vařte ještě jednu minutu, poté je vyndávejte děrovanou naběračkou a přeneste je na pečící papír, zakryjte alobalem, aby nevychladly.
- Podávejte přelité rozehřátým máslem nebo ghí a posypané oblíbenými přísadami.