Cizrnová omáčka s mrkví a rajčaty pro děti i dospělé
Ingredience pro děti od 9 měsíců
- 1 lžíce ghí
- 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
- 1 kousek řapíkatého celeru (na drobné kousky)
- 1 lžíce červené sladké papriky
- 1 lžička oregana
- 2 bobkové listy
- 1 plechovka cizrny (slitá a propláchnutá)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 150 ml vývaru nebo vody
- 150 g lučiny
Ingredience pro děti od 1 roku a dospělé
- 1 lžíce ghí
- 1 cibule (nadrobno nakrájená)
- 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
- 1 kousek řapíkatého celeru (na drobné kousky)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce červené sladké papriky
- 1 lžička oregana
- 2 bobkové listy
- 1 plechovka cizrny (slitá a propláchnutá)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 150 ml vývaru nebo vody
- 150 ml smetany (na vaření/šlehání) nebo 150 g lučiny
- Sůl
- Pepř
Postup
- Základ:
- Rozehřejte ghí v hrnci. U verze od 1 roku přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět (u dětí do 1 roku cibuli vynechte).
- Zelenina:
- Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer a nechte 2–3 minuty osmahnout.
- Přidání cizrny a tekutin:
- Přidejte slitou a propláchnutou cizrnu, krájená rajčata, vývar/vodu, sladkou papriku, oregano a bobkové listy. Dobře promíchejte.
- Vaření:
- Ve verzi od 1 roku osolte a opepřete. Zakryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném plameni přibližně 40 minut, dokud mrkev nezměkne a chutě se hezky propojí.
- Závěr:
- Do verze od 1 roku přidejte prolisovaný česnek, v obou verzích vmíchejte lučinu nebo smetanu. Minutku povařte.
- Zahuštění:
- Vylovte bobkové listy a omáčku lehce promixujte tyčovým mixérem, aby byla mírně hustá, ale stále obsahovala kousky zeleniny a cizrny.
Servírování:
Podávejte s rýží, kuskusem nebo jinou přílohou dle chuti.
Tipy:
- Pro jemnější chuť můžete do verze pro dospělé přidat špetku cukru na vyvážení kyselosti rajčat.
- Omáčku lze také ozvláštnit špetkou římského kmínu nebo šafránu.
- Pokud chcete více proteinu, přidejte na kousky nakrájené grilované kuřecí maso.