Hovězí vývar
Ingredience na vývar:
- 4 l vody
- 2 kg hovězích žeber a morkových kostí
- 1 cibule
- 200 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 100 g celeru
- 2 stroužky česneku
- petrželová nať
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 větvička libečku
- špetka soli
Ingredience na polévku:
- 2 l vody
- hrst hovězího masa z vývaru
- 100 g mrkve
- 50 g kořenové petržele
- 50 g celeru
- 2 růžičky brokolice
- 2 růžičky květáku
- kousek pórku
- petrželka
Postup:
- Vložte hovězí žebra a morkovou kost do hrnce, přidejte nakrájenou zeleninu (cibuli a česnek vcelku) a zalijte studenou vodou. Pomalu zahřívejte.
- Jakmile se začne tvořit pěna, sbírejte ji a vyhoďte. Poté přidejte koření a nechte na nízkém plameni vařit 4–6 hodin bez pokličky.
- Po uvaření vývar zchlaďte, vyjměte zeleninu a maso, které oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Polévka: Pro 4 osoby použijte 2 l vývaru. Přidejte na kostičky nakrájenou čerstvou zeleninu (včetně květáku a brokolice) a vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidejte maso a nudle.