Pórková polévka
Ingredience:
- 2 pórky
- 2 větší brambory
- 250 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
- 2 lžíce ghí
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř (pro děti do 1 roku vynechat)
- 2 lžíce ghí a pečivo na krutonky
- 1 lžíce olivového oleje
- parmezán
Postup:
- Pórky důkladně omyjte, rozkrojte a nakrájejte na menší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Rozehřejte 2 lžíce ghí v hrnci, přidejte mouku a osmahněte do zlatova, poté přilijte vývar nebo vodu a promíchejte.
- Přidejte brambory a pórek, osolte a opepřete (pro děti vynechat sůl a pepř) a vařte doměkka.
- Na kostičky nakrájejte pečivo a na pánvi na ghí osmahněte kousky do křupava na krutony.
- Jakmile jsou brambory a pórek měkké, polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu nebo kokosové mléko, a nechte přejít varem.
- Dochutíme podle potřeby, přidáme olivový olej, krutony a parmezán.
Krémová pórková polévka s bramborami je výborným jídlem pro chladné dny. Je to výživná a chutná polévka, kterou si můžete vylepšit o krutony a parmezán pro intenzivnější chuť. Příprava je jednoduchá a vhodná pro celou rodinu, včetně dětí od 1 roku, kdy můžete upravit dochucení podle potřeby.