Rajská omáčka s masovými kuličkami
KOULE
Mleté hovězí maso
2 malé cibule
4 stroužky česneku
100 g parmezánu (pro děti do jednoho roku vynechte)
Sůl, pepř, rozmarýn
OMÁČKA
3 mrkve
Cibule
Máslo
Protlak
Bobkový list, nové koření, hřebíček, celý pepř
Nejdřív si připravím maso. Udělala jsem ho z kila, takže jsem si část hotových kuliček schovala do mrazáku na později. Česnek a cibuli nakrájím nadrobno, nebo je hodím do mixéru, aby byly pěkně jemné. Přidám k masu spolu se sýrem a pořádně všechno promíchám. Pro děti do jednoho roku doporučuji parmezán vynechat, protože je dost slaný. Pak z hmoty tvaruji kuličky.
Cibuli nakrájím na jemno a mrkev nastrouhám. Na pánvi rozehřeju máslo, nechám cibuli osmahnout a přidám protlak, který orestuju, aby se zjemnila kyselost. Pak přidám mrkev, podliju trochou vody a zaliju protlakem. Podle potřeby přidávám trochu vody, aby se omáčka nepřipalovala. Naházím do ní kuličky masa, přidám koření a nechám to všechno dusit na mírném plameni pod pokličkou asi dvě hodiny. Občas promíchám a zkontroluju, jestli není třeba dolít vodu. Koření dávám do kovové síťky, aby se snadno vytáhlo a nemusela jsem později počítat hřebíčky. Po dvou hodinách vytáhnu kuličky i sítko s kořením a omáčku rozmixuju.
Dobrou chuť!