Zdravá a chutná pečená jablíčka, děti si je zamilují!
Ingredience
- 4 ks jablek
- 1 lžička mleté skořice
- Špetka mletého hřebíčku
- Špetka kardamomu
- 5 lžic ovesných vloček
- 3 lžíce najemno nasekaných mandlí
- 2 datle Medjool
- Hrst lyo/sušeného ovoce
- Šťáva ze dvou mandarinek nebo jednoho pomeranče
- Voda
- 1 lžíce medu (pro děti od 1 roku) – volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Do hrnce dejte ovesné vločky, nasekané mandle a na malé kousky nakrájené datle. Zalijte šťávou z mandarinek nebo pomeranče. Zahřívejte na nízkém plameni za stálého míchání.
- Přidejte skořici, hřebíček a kardamom, promíchejte a zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte nakrájené lyo/sušené ovoce. Pro případné doslazení můžete přidat med, ale není nutné. Odstavte z plotny.
- Jablka seřízněte nahoře a odstraňte jádřinec. Pomocí vykrajovače jádřince vykrojte trochu dužiny, aby vznikl prostor na náplň, přičemž ponechte okraje a spodek tlusté cca 0,5 cm.
- Připravenou směsí naplňte jablka, přiklopte je odříznutým „víčkem“ se stopkou a vložte každé jablíčko do malé zapékací misky. Pokud používáte větší zapékací nádobu, podlijte vodou tak, aby hladina sahala cca 1 cm vysoko.
- Jablíčka jemně propíchněte špejlí po stranách, aby nepraskla při pečení.
- Pečte v troubě asi 30 minut, dokud jablka nezměknou.
Servírování
Podávejte ještě vlažná, ideálně s lžičkou. Pečená jablíčka jsou skvělým dezertem nebo svačinou, která potěší děti i dospělé. Jsou zdravá, voňavá a plná podzimních chutí.