Svačinka

Zdravá a chutná pečená jablíčka, děti si je zamilují!

Dětský eshop Mivemi.cz


Ingredience

  • 4 ks jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • Špetka mletého hřebíčku
  • Špetka kardamomu
  • 5 lžic ovesných vloček
  • 3 lžíce najemno nasekaných mandlí
  • 2 datle Medjool
  • Hrst lyo/sušeného ovoce
  • Šťáva ze dvou mandarinek nebo jednoho pomeranče
  • Voda
  • 1 lžíce medu (pro děti od 1 roku) – volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Do hrnce dejte ovesné vločky, nasekané mandle a na malé kousky nakrájené datle. Zalijte šťávou z mandarinek nebo pomeranče. Zahřívejte na nízkém plameni za stálého míchání.
  3. Přidejte skořici, hřebíček a kardamom, promíchejte a zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte nakrájené lyo/sušené ovoce. Pro případné doslazení můžete přidat med, ale není nutné. Odstavte z plotny.
  4. Jablka seřízněte nahoře a odstraňte jádřinec. Pomocí vykrajovače jádřince vykrojte trochu dužiny, aby vznikl prostor na náplň, přičemž ponechte okraje a spodek tlusté cca 0,5 cm.
  5. Připravenou směsí naplňte jablka, přiklopte je odříznutým „víčkem“ se stopkou a vložte každé jablíčko do malé zapékací misky. Pokud používáte větší zapékací nádobu, podlijte vodou tak, aby hladina sahala cca 1 cm vysoko.
  6. Jablíčka jemně propíchněte špejlí po stranách, aby nepraskla při pečení.
  7. Pečte v troubě asi 30 minut, dokud jablka nezměknou.

Servírování

Podávejte ještě vlažná, ideálně s lžičkou. Pečená jablíčka jsou skvělým dezertem nebo svačinou, která potěší děti i dospělé. Jsou zdravá, voňavá a plná podzimních chutí.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: